Martin Bruining (1981) afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten. Na een aantal jaren mijn creativiteit gestopt te hebben in een ruimtelijke ontwerp bureau. Heb ik me nu toegelegd op het vertellen van verhalen via fotografie. 

Hierbij richt ik me op de documentaire en achtergrond journalistieke fotografie. De verhalen die ik maak zijn vaak gerelateerd aan de moderne geschiedenis, politiek en gevolgen die politieke beslissingen hebben.

 

Ik wil in beeld brengen wat de gevolgen zijn van politieke besluiten en wat dit doet met mens en omgeving. 

Dit doe ik door juist niet in het heetst van de strijd te zitten maar op zoek te gaan naar de gebieden rond de brandhaarden of gebieden op te zoeken waar de geschiedenis haar sporen heeft na gelaten. De gebieden waar de gebruikelijke media vaak aan voorbij gaat of die na een tijd niet meer als nieuwswaardig worden gezien zijn voor mij de locaties om mijn verhalen te maken. 

Hierdoor kan ik dieper op onderwerpen in gaan en kan ik een kant belichten die anders onderbelicht zou zijn of zelfs helemaal zou verdwijnen met de tijd.

 

Dit bracht me naast de overblijfselen van de nucleaire dreiging in de voormalige Sovjet-Unie oa. bij de Maginot linie in Noord-Frankrijk en de verlaten batterijfabriek die beter bekend staat als het hoofdkantoor van 'Dutchbat' in Potocari tijdens de val van Srebrenica.

 

Meer persoonlijke verhalen heb ik gemaakt tijdens reportages over de vluchtelingen crisis op Lesbos, de ‘Junlge’ van Calais en over de mijnwerkers in de Boliviaanse hoogte van Potosi.

 

Doordat ik me richt op deze onderwerpen wil ik de kijker helpen onderwerpen beter te begrijpen en ze in een breder perspectief te plaatsen. Door mijn persoonlijke benadering en passie voor de onderwerpen maak ik beelden de kijker mee nemen naar de onderwerpen.

 

Veel van de projecten zijn op eigen initiatief tot stand gekomen, vaak in samenwerking met (hulp)organisaties en NGO’s ter plaatse.