Lesbos vluchtelingen crisis

open 360° reportage. 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/38

enkele beelden uit de reportage 

scan QR-code om het project in VR te bekijken.

Terwijl de Europese politiek blijft vergaderen om humane besluiten te nemen, komen er op Lesbos elke dag boten aan, vol mensen op zoek naar veiligheid. Mensen die hun leven riskeren door in gammele bootjes te stappen.

 

Mannen, vrouwen, kinderen baby's. Allemaal komen ze dag en nacht aan op het strand van Lesbos. Aan land gehaald door de bewoners en de vele vrijwilligers die er inmiddels op het eiland zijn gearriveerd om zich in te zetten het leed van deze mensen te verzachten.

Het is een gecoördineerd geheel geworden. De boot komt aan, hulpverleners en vrijwilligers halen de mensen van boord. De natte kleren die de mensen aan hebben worden vervangen door droge, waar medische hulp nodig is wordt die verleend en de mensen stappen in de bus op weg naar de kampen. De gecoördineerdheid wekt een bizarre indruk van een natuurlijk proces. Het lijkt zo 'gewoon'.


Mensen die familie en vrienden verloren hebben in de Syrische, Afghaanse of Iraakse oorlog en nu aan een vreselijke tocht zijn begonnen op zoek naar? Niet eens zo veel, alleen een veilig leven.

Zo telt het eiland inmiddels vele verhalen en zijn vele verhalen op een verschrikkelijke manier verloren gegaan in de golven van de zee.

Op de indrukwekkende berg zwemvesten in het noorden van het eiland liggen de restanten van deze verhalen op een berg. Zwemvesten gemaakt als massa product in Turkije gevuld met dun verpakkingsmateriaal. Het zou nog geen 5 kilo boven water kunnen houden. Zwemvesten uit vliegtuigen die je voorbij ziet komen tijdens de instructie voor vertrek. Kinderzwemvesten van plastic waar kinderen in spelen op het strand en met grote letters in staat geschreven "Do not use as life jacket".


 

360°reportage.

Met een techniek als 360° fotografie en Virtual Reality wil ik de kijker als het ware mee nemen naar de plaatsen waar ik fotografeer. Waar normaal foto's uit de omgeving worden gehaald om ze in de media te plaatsen, wil ik op deze manier de foto's juist terug plaatsen in de omgeving waar ze vandaan komen. Het geeft de kijker een idee van de omgeving waar de beelden gemaakt zijn waardoor de impact van deze beelden zal vergroten. Het is een techniek die de laatste tijd volop in ontwikkeling is en waar nog vele wegen bewandeld kunnen worden.  

 

 (reportage is met geluid)

 

(in bezit van VR-Bril dan is er ook een VR versie te bekijken. scan met uw mobiele telefoon onderstaande QR code of open de tour hiernaast op uw mobiel. Als de tour geopend is klik op het VR-bril icoon rechts boven)

 

 

 

 

In