De mijnen van Potosi (Bolivia)

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/22

Hoog in de Boliviaanse Andes ligt de stad Potosi. Tijdens de Spaanse overheersing was dit een van de rijkste steden ter wereld. Deze rijkdom werd veroorzaakt door het vinden van Zilver in de naarbij gelegen berg 'Cerro Rico' (rijke berg). Vanaf de Spaanse overheersing werd de berg ontdaan van het vele zilver dat hier aanwezig was. 

 

Nadat in de jaren 80 van de vorige eeuw de staatsbedrijven werden gesloten, zijn de mijnwerkers nu verenigd in kleine coöperaties die de berg ontdoen van de laatste grondstoffen. De wagens met de tonnen aan gedolven mineralen worden met de hand getrokken over de kilometers spoor die in de tunnels liggen. In de vele jaren van ontginning is de berg van binnen uitgehold. De vele gangen en gaten lijden geregeld tot het instorten van gangen waarbij al vele mijnwerkers zijn verongelukt.

 

Naast het onveilige werken, zonder afdoende beschermende middelen, zorgt de hoogte van boven de 4200m voor erbarmelijke omstandigheden waarin de mijnwerkers dagelijks de mijnen in gaan. Deze omstandigheden in combinatie met de vele instortingen maakt dat deze berg wel de 'berg die mensen eet' wordt genoemd.